Kinetoterapie

Kinetoterapia definește domeniul care studiază mecanismele neuromusculare și articulare ale organismului uman.

Kinetoterapia presupune un ansamblu de programe, tehnici și principii de structurare care se adresează organismului uman în scop profilactic, terapeutic, recuperator și compensatoriu. Principalele categorii de tehnici pe care se bazează kinetoterapia sunt tehnicile anakinetice și cele kinetice.

Prima categorie cuprinde imobilizarea și posturile, pe când cea kinetică acoperă tehnici dinamice și statice (mobilizare activă și pasivă pentru tehnicile dinamice, respectiv contracții izometrice și relaxare musculară pentru tehnicile statice).

Beneficiile kinetoterapiei sunt multiple, începând cu efectele pozitive asupra capacității cardiovasculare, reeducarea respiratorie, creșterea capacității organismului la efort, refacerea forței musculare și creșterea rezistenței la efort, corectarea posturii corpului, îmbunătățirea funcțiilor de coordonare, control și echilibru, relaxare, reeducarea sensibilității.

De asemenea, kinetoterapia este utilizată cu succes și în tratamentul afecțiunilor aparatului locomotor, afecțiunilor reumatice, neurologice, metabolice, afecțiunile congenitale etc.

Terapie Triplu Laser

Utilizarea intenționată a dispozitivului obiect al acestui FT este tratamentul terapeutic-analgezic, prin emisia unui fascicul laser (terapia cu laser), a patologiilor și a stărilor inflamatorii conexe care afectează sistemul musculo-scheletic și dermatologic, în diverse domenii (dermatologie, durere) terapie, medicină estetică, fiziologie și reumatologie). Dispozitivul asigură emisia a două fascicule laser din 2 surse diferite: una cu o lungime de undă de 808 nm și o putere maximă de 10 W și una cu o lungime de undă de 1064 nm și o putere maximă de 15 W.

Terapia cu triplu laser este cea mai performanta terapie laser din lume si a devenit rapid standardul de ingrijire in ameliorarea durerii acute si cronice. Aceasta tehnologie are o rata de eficacitate de 85% – 90% in scaderea durerii si inflamatiei, elimina riscul de interventie chirurgicala si nu are efecte secundare negative.

Aceasta noua tehnologie ofera lungimi de unda terapeutice, 808nm(antiedemic si antiinflamator) si 1064nm (analgezic), ceea ce permite o adancime de penetrare a tesuturilor de 3-4 cm. Atunci cand se livreaza aceste lungimi de unda, o sinergie energetica se creeaza si produce efecte antiinflamatorii si analgezice mai mari decat cele pe care le poate produce corpul singur – reducand astfel riscul de deteriorare termica.

Afectiuni ce pot fi tratate cu aparatul triplu laser:

  • Fasciita plantara
  • Neuromul
  • Neuropatiile
  • Artrita
  • Leziunile sportive
  • Leziunile ligamentelor si tendoanelor
  • Durerile de spate si articulatii
  • Tulburarile musculare
  • Tendinita
  • Ranile
  • Umflarea post-chirurgicala
  • Boala discului

Majoritatea oamenilor au rezultate bune dupa 1 pana la 3 sesiuni, iar un curs mediu de tratamente dureaza intre 7 si 10 intalniri. Conditiile acute dispar rapid, de obicei intr-o singura faza de tratament, in timp ce conditiile cronice pot fi controlate cu tratamente regulate.

SPAD (Sistem Postural Antigravitational Dinamic)

SPAD (Sistem Postural Antigravitational Dinamic) este una dintre cele mai bune terapii neinvazive pentru a ajuta la tratarea durerilor de spate și a posturii slabe, deoarece permite în mod eficient unui pacient să-și „reprogrameze” postura, precum și să reeduce modul în care merg.

Utilizarea SPAD în tratamente permite pacienților să modifice și să înceapă rezolvarea oricăror defecte de echilibru care apar în timpul mersului de la primul tratament. Acest lucru permite pacienților să identifice și pozițiile incorecte pe care le iau pentru a contracara astfel de defecte, modificând astfel reacțiile de adaptare spontane și instinctive pe care le au ca răspuns la gravitație. Fuziunea corecției posturale ghidate și spontane oferă o metodă cuprinzătoare de tratament pentru reabilitarea posturală.

Poziția slabă de mers pe jos afectează negativ calitatea vieții. De fapt, mișcările posturale structurale și funcționale incorecte pot crea o gamă largă de probleme și suferințe pentru organele interne, care, în afară de a provoca dureri cronice, pot provoca și boli respiratorii, digestive și circulatorii.

Prezența tulburărilor de postură atât structurale, cât și funcționale de cele mai multe ori are ca rezultat un exces de tensiune în anumite regiuni ale corpului, care la rândul lor ar putea provoca dismorfisme care, dacă nu sunt tratate, pot provoca abateri ale coloanei vertebrale sau deformări ale genunchilor și picioarelor. Cele de mai sus sunt adesea cauze ale bolilor degenerative, cum ar fi artroza, tendinopatiile, herniile de disc, coxalgia etc.

O ședință de terapie durează aproximativ 30 de minute, iar beneficiile pot fi văzute și resimțite încă de la prima ședință. Mai mult, nu există restricții terapeutice cu privire la vârsta minimă (sau maximă) a pacienților. În general vorbind, un tratament de aproximativ 6 până la 10 ședințe este suficient pentru a oferi unui pacient îmbunătățiri postural satisfăcătoare.

VISS (Sistemul cu Vibratii Sonore)

VISS (Sistemul cu Vibratii Sonore) este un echipament de fizioterapie recunoscut la nivel global, care aplică presiune localizată receptorilor din apropierea mușchilor și tendoanelor, permițând astfel restabilirea echilibrului neuromuscular și a tonusului muscular.

Tratamentele VISS pot avea numeroase aspecte benefice pentru o varietate de pacienți. Acționând direct asupra receptorilor care trimit semnale către sistemul nervos central, acest tratament neinvaziv este capabil să înceapă instantaneu reducerea durerilor cronice și a disconforturilor în care se află mulți pacienți. VISS este, de asemenea, utilizat în reabilitarea post-traumă pentru a accelera procesul de recuperare și permite pacienților să recâștige rapid funcționalitatea fizică a mușchilor compromiși și a zonelor afectate. La sportivi, mașina este capabilă să ajute corpul în creșterea forței, reducând oboseala și îmbunătățind echilibrul și coordonarea, ducând ulterior la o creștere explozivă a performanței.

Cu doar câteva minute de tratament, VISS poate acționa imediat asupra zonelor afectate, reducând rapid și durabil durerea și sporind funcționalitatea.

DIATERMIE

Diatermia este un echipament electronic capabil să genereze un curent sinusoidal de înaltă frecvenţă ce va fi aplicat pe corpul pacientului prin intermediul a doi electrozi din inox, pentru transferul de energie capacitiv şi rezistiv.

CARACTERISTICI SPECIALE ALE DIATERMIEI:

  • Aplicarea unei energii electromagnetice de înaltă frecvenţă
  • Efect în profunzime (mult mai mare ca prin alte metode de tratament)
  • Mult mai eficient – ÎNJUMĂTĂŢEŞTE timpul de tratament
  • Produce vibraţie moleculară
  • Rezultate în încălzirea în profunzime
  • Folosită să genereze caldură în ţesuturile corpului
  • Capabilă de încălzirea unor volume mari şi mici de ţesuturi
  • Cauzează atât efecte termice cât şi non-termice

Ajuta la vindecarea afectiunilor osteoarticulare (dureri umar, cot, mana, sold, genunchi, picior, umflaturi ale articulatiilor, dureri musculare) si musculo-tendinoase (de la nivelul muschilor si al tendoanelor), dar si la prevenirea accidentarilor ulterioare recuperarii.

Senzatia pe care pacientul o percepe in timpul terapiei este placuta, de caldura, similara cu cea a unui masaj. Efectul este rapid, durerea pacientului se reduce considerabil.

Pentru ce afectiuni si scopuri este indicata Terapia cu diatermia:

  • Luxatii/fracturi
  • Rupturi musculare
  • Tratament pre si post-operator in ligamentoplastii, proteze si osteosinteza
  • Tratament post-operator in artroscopii
  • Traumatisme osoase sau ligamentare, in procesele inflamatorii de la nivelul jonctiunii muschi-tendon
  • Afectiuni post traumatice, in care terapia are efect analgezic, antiinflamator si antidematos
  • Afectiuni cronice sau sechele post traumatice
  • Preventia evenimentelor traumatice – reducerea si prevenirea accidentarilor sportive
  • Eliminarea dureri

HITOP

HiToP184 este un dispozitiv de terapie HighTone controlat de un microprocesor pentru electroterapie. Gama sa de aplicații predestinează acest dispozitiv pentru utilizarea în spitale sau cabinete moderne și bine echipate.Dispozitivul HighTone Power Therapy HiToP (HighTonePower) oferă o terapie cu unde sinusoidale de frecvență medie. Terapia este absolut lipsită de componente d.c. și există patru canale disponibile. Gama de frecvență utilizată cuprinde 3 octave, intervalul 4096 – 32768 Hz. Frecvența terapiei este scanată cu o frecvență definită. Această metodă se numește SimulFAM pentru modularea amplitudinii de frecvență simultană. În cele ce urmează, metoda de bază este împărțită în două diferite.

SimulFAM I

Se realizează o traversare de frecvență lentă de până la trei octave. Amplitudinea minimă este trecută cu frecvența minimă. Amplitudinea maximă este trecută cu frecvența maximă. Această terapie activează metabolismul corpului fără niciun efect de iritare.

SimulFAM X

Se realizează o traversare de frecvență de trei octave. Traversarea frecvenței se realizează cu o viteză diferită. Această terapie activează metabolismul în organism, având astfel un efect de iritare.

Programene dispozitivului sunt:

  • Vitalizarea – starea de a fi vitalizat și plin de viață. Vitalizare, Starea Fizică, Starea Fiziologică,. Starea fiziologică – starea corpului sau a funcțiilor corporale.
  • Lipoliza – Lipoliza este calea metabolică prin care trigliceridele lipidice sunt hidrolizate într-un glicerol și trei acizi grași. Se folosește pentru mobilizarea energiei stocate în timpul postului sau exercițiului fizic și apare de obicei la adipocitele grase.
  • Celulita – inflamatie a tesutului celular subcutanat
  • Fat burning – arderea grasimilor din corp
  • Body shaping – modelarea corpului
  • Electromasaj
  • Vibromasaj – Vibrațiile pot fi utilizate pentru a stimula țesuturile moi din corp. Mișcările de vibrații pot ajuta la stimularea nervilor, ameliorarea tensiunii musculare și scăderea stresului.
  • Reabilitare – Programul este conceput pentru pacienții aflați în reabilitare care au nevoie de o reintroducere lentă a mișcărilor articulare.
  • Mobilizare – Programul de mobilizare se adresează pacientului după reabilitare sau într-un stadiu avansat în care mișcările ar trebui să crească încet în viteză.
  • Sport – Acesta este un antrenament muscular puternic pur.
  • Muscle Pump – este o mișcare lentă a mușchilor în care contracțiile musculare repetitive servesc drept “pompă musculară” pentru a stoarce lichidele din zona tratată
  • Traumă – Pentru a trata pacienții direct după leziuni, am combinat tratamentul cu edem.
  • Limfodrenaj – Sistemul limfatic este o modalitate de aparare vitala a organismului impotriva infectiilor si a bolilor.
  • Edema – Edemul este umflarea cauzată de excesul de lichid prins in tesuturile corpului.
  • Durere
  • Blocaj nervos
  • Universal
  • Diabet

Are urmatoarele efecte:

  • Scaderea durerii
  • Stimularea musculara – preventia atrofiei musculare, mentinerea anvergurii miscarilor
  • Stimularea fluxului sangvin
  • Reducerea edemului local
  • Artroze
  • Dureri lombare
  • Dureri provocate de munci grele
  • Dureri provocate de afectiuni nervoase, precum si in sindromul de durere fantoma